ΑΠΟ ΤΟ 1996

Μεσημβρία Οινοποιητική

Η περιοχή και η ιστορία της

Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης είναι εγκατεστημένο το οινοποιείο και οι αμπελώνες της Μεσημβρίας Οινοποιητικής. Η Νέα Μεσημβρία βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης σε απόσταση μόλις 20 χλμ., και είναι κτισμένη σε λόφους με μέσο υψόμετρο τα 200 μέτρα.

Στην περιοχή αυτή αναπτύχθηκε σημαντικά η αμπελοκαλλιέργεια, ήδη από το παρελθόν. Ελληνικοί πληθυσμοί διωγμένοι από τις περιοχές της Ανατολικής Ρωμυλίας μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας, όπου και μετέφεραν την εμπειρία και την αγάπη τους για το αμπέλι. Σε όλο αυτό συνέβαλαν σημαντικά και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, με αποτέλεσμα να ανθίσει η αμπελοκαλλιέργεια τα επόμενα χρόνια.

Το οινοποιείο

Η Μεσημβρία Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1996 από τον Περικλή Ντράχα και τον Θεόδωρο Παρασκευόπουλο, με στόχο την ανάδειξη του αμπελουργικού δυναμικού της περιοχής μέσω της δημιουργίας οίνων ποιότητας. Και ο Περικλής και ο Θόδωρος, έχοντας ζήσει και περάσει τα παιδικά τους χρόνια μέσα σε όλους αυτούς τους αμπελώνες, συνειδητοποίησαν ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα έπρεπε να παύσει η εντατική αμπελοκαλλιέργεια και να παράγονται σταφύλια ποιότητας με βάση τις δυνατότητες που έχει το κάθε αμπελοτόπι.

Περικλή ΝτράχαςΘεόδωρος Παρασκευόπουλος

Με αγάπη, μεράκι και καθημερινή προσπάθεια,
το οινοποιείο της ``Μεσημβρία Οινοποιητική``
φέρνει κοντά σας τα ποιοτικότερα κρασιά

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Οι εγκαταστάσεις μας

Το οινοποιείο της Μεσημβρία Οινοποιητικής βρίσκεται στην καρδιά ενός αμπελώνα που βρίσκεται στο 2ο χλμ. Αγχιάλου – Νέας Μεσημβρίας.

Το οινοποιείο διαθέτει μία μεγάλη είσοδο παραλαβής σταφυλιών, από όπου το σταφύλι οδηγείται και επεξεργάζεται στο χώρο της παραγωγής. Ο χώρος αυτός αποτελείται από ανοξείδωτες δεξαμενές, οι οποίες θα υποδεχτούν τον χυμό και έπειτα το κρασί που θα παραχθεί.

Όλες οι δεξαμενές συνδέονται με ένα σύστημα ψύξης, από όπου ελέγχεται και ρυθμίζεται καθημερινά η θερμοκρασία τους.

Τα λευκά και τα ροζέ κρασιά ωριμάζουν κυρίως σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ τα ερυθρά κρασιά οδηγούνται στο κελάρι όπου θα παλαιώσουν για ένα χρόνο στα δρύινα βαρέλια. Εκτός από το κελάρι, το οινοποιείο διαθέτει και μία κάβα παλαίωσης εμφιαλωμένων κρασιών, ώστε να μπορεί να παρατηρείται η εξέλιξη των κρασιών με την πάροδο του χρόνου.

Το οινοποιείο διαθέτει ένα σύγχρονο εμφιαλωτήριο και συσκευαστήριο, το οποίο λειτουργεί καθημερινά με εξειδικευμένο προσωπικό. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, διεξάγονται καθημερινά εργαστηριακές αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας του χυμού και του κρασιού σε έναν πλήρως εξοπλισμένο εργαστηριακό χώρο.

Η Μεσημβρία Οινοποιητική πληροί όλους τους κανόνες και τις προδιαγραφές του συστήματος ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ

Με μεράκι και αγάπη

Οι άνθρωποι της Μεσημβρία Οινοποιητικής πιστεύουν ότι η παρουσίαση κρασιών χωρίς την πραγματοποίηση γευστικής δοκιμής δεν είναι ολοκληρωμένη.

Για τον λόγο αυτό έχουν σχεδιάσει και οργανώσει ένα επισκέψιμο οινοποιείο που αποτελείται από μία αίθουσα υποδοχής επισκεπτών και μία αίθουσα γευστικής δοκιμής κρασιών με τη δυνατότητα παρακολούθησης προβολών βίντεο.

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Η ψυχή των κρασιών μας

Οι αμπελώνες της Μεσημβρία Οινοποιητικής είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας, σε κοντινή απόσταση από το οινοποιείο. Τα εδάφη είναι αμμοπηλώδη, δίνοντας τη δυνατότητα στο ριζικό σύστημα των αμπελιών να αναπτυχθεί σε μεγάλο βάθος, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον καλό αερισμό και την καλή στράγγισή του.

Η απουσία αρδευτικού δικτύου στην περιοχή καθορίζει τις στρεμματικές αποδόσεις της καλλιέργειας και τις καθιστά χαμηλές, ενισχύοντας έτσι την καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών και κατ΄ επέκταση την καλύτερη ποιότητά τους. Οι αμπελώνες είναι διαμορφωμένοι σε γραμμικό σύστημα για να εξασφαλίζεται ο καλύτερος αερισμός των φύλλων και η αποδοτικότερη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι οι ελληνικές Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μαυροδάφνη και Βιδιανό.  Συμπληρωματικά καλλιεργούνται και οι ξένες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και Μοσχάτο Αμβούργου.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ

Ποικιλίες με Παράδοση και Ποιότητα, Αναγνωρισμένα σε Διεθνείς και Εγχώριους Διαγωνισμούς

Image 1 Image 2 Απόρριψη