Ζωηφόρος Λευκός Οίνος
Ονομασία προέλευσης: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θεσσαλονίκη (ΠΓΕ)
Είδος: Λευκός ξηρός οίνος
Ποικιλίες: 60% Sauvignon Blanc – 40% Ασύρτικο
Εσοδεία: 2024
Τεχνικές πληροφορίες: Αλκοόλη 12,5%vol., ολική οξύτητα 5,6gr/L, υπολ. σάκχαρα 2,7gr/L, pH 3,6
Τοποθεσία: Νέα Μεσημβρία, Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα
Υψόμετρο: 200 μέτρα
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Ηλικία αμπελώνων: 10-15 χρόνων
Σύστημα διαμόρφωσης: Royat διπλό κορδόνι
Οινοποίηση: Συλλογή των σταφυλιών αρχές του Σεπτέμβρη. Ελεγχόμενη κρυοεκχύληση στους 14-16°C για περίπου 6-8 ώρες, για να αποκτηθούν περισσότερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Η αλκοολική ζύμωση διαρκεί περίπου 15 ημέρες μέσα στις ανοξείδωτες δεξαμενές.
Ωρίμανση: Τουλάχιστον 2 μήνες στις ανοξείδωτες δεξαμενές σε επαφή με τις οινολάσπες. Ένα μέρος ωριμάζει σε καινούργια δρύινα βαρέλια για 2 μήνες.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Λαμπερό κίτρινο-πράσινο χρώμα. Έχει αρώματα λουλουδιών και φρούτων που εναρμονίζονται με τα διακριτικά αρώματα της βανίλιας των βαρελιών. Η γεύση είναι δροσερή και πλούσια, με ισορροπημένη οξύτητα. Η επίγευση είναι μέτρια έως μακρά.
Αρμονία γεύσεων: Φρέσκο ψάρι στη σχάρα, θαλασσινά, λευκά κρέατα.
Θερμοκρασία: 10-12°C